ASIAKKAAN OPAS (klikkaa lukeaksesi)

Käsityönä tehdyt mittatilausliivit: paljonko ne maksavat ja miksi?

Yritämme parhaamme, että ensimmäisten liivien hinta pysyisi minimissään (130€), mutta voi olla, että ensimmäiset liivisi (liivit, joihin otamme mitat ja piirämme niiden mukaan yksilölliset kaavat) tulevat maksamaan 130-160€, mikäli vartalossasi on pirteitä, jotka vaativat erityishuomiota ja täten sovituksia ja muokkaamista tarvitaan paljon. Jotkut päivittelevät ovatko liivit tehty kullasta tai pesevätkö ne perheen pyykit?! ja toiset huokaavat, ettei mikään hinta ole liian iso istuvista rintsikoista!

Jos olet tottunut maksamaan liiveistäsi noin 50€, voi tuntua  jättiharpaukselta pulittaa niistä kolminkertainen hinta! Mistä tahansa vinkkelistä asiaa katsotkin, on hyväksi ymmärtää mistä mittatilausliivien hinta rakentuu.

Tässä selvitys hinnan muodostumisesta tai oikeammin sanottuna saamasi sisällön arvosta:

1. Mitä loppujen lopuksi tarkoittaa käsityönä tehty mittatilausrintaliivi? Esimerkkinä herrainpuvut, joita on olemassa tehdasvalmisteisia, mittatilauspukuja ja räätälöityjä pukuja; ensimmäinen on ns. valmisvate, joka ostetaan koon perusteella ilman muutoksia, toista varten on otettu asiakkaan yksilölliset mitat ja lähetetty materiaalitoiveiden kanssa tehtaalle ommeltavaksi (hinta noin 200-1200) ja viimeinn on puku, jonka valmistaa käsityönä räätäli alusta loppuun; hinta alkaen 3000 euroa. Meidän liivimme ovat liivimaailman räätälintyönä tehtyjä liivejä.

2.Varaamme jokaiselle asiakkaalle ensikäynnillä tunnin (toinen selviää 15 minuutissa ja toinen haluaa jutella kaksi tuntia, mikäli aikataulumme sallii). Toisin sanoen Sinä ja vartalosi saatte ammattitaitoista huomiota tarvitsemanne ajan. Kaikki se mikä liiveissäsi ON siihen mennessä toiminut ja se mikä niissä EI ole toiminut kirjataan ylös ja toteutetaan/korjataan liiveissä, joiden suunnitteluun saat itse osallistua, olkaimen leveyttä, pitsien määrää ja väriä myöden. Keskustelun lisäksi otamme Sinusta mitat. Tähän tapahtumaan Sinun kannattaa varautua laittamalla mahdollisimman istuvat rintaliivit päällesi, sillä mitat otetaan liivit päällä. Otamme ympärysmitan rinnan alta ja ympärysmitan rinnan päältä, olkaimen mitan, sekä vähän kookkaammilta ihmisiltä muutaman muun mitan rinnasta ja mahdollisen kaarituen leveydestä. Ei mitään pelottavaa, pyrimme toimimaan hienotunteisesti – toisaalta mittojen oton voit tehdä itse kotonakin ja tilata liivit puhelimitse!

2.Kaavojen piirtäminen. Kaavojen piirtäminen vaatii syvää intuitiivistä ymmärrystä siitä miten 3D muuttuu 2D:ksi. Tämä pätee erityisesti  pyöreisiin 3D muotoisiin rintaliiveihin. Kaavan saaminen toimimaan ensimmäisellä yrittämällä saattaa olla vaikeaa. Jopa vaateteollisuuden kaavoittajat  tuskailevat saadakseen kaavan toimimaan ensi yrittämällä ja olemmekin kuulleet, että kaavan lopulliseen muotoon saattamiseen on tarvittu jopa 19 sovituskertaa, vaikka heidän “ihmis-sovitusnukkensa” ovat täydellisissä mallin mitoissa!

Kahden vuoden harjoittelu on tehnyt meistä taitavia – mutta tapahtuu toisinaan, että liiviä sovitettaessa kaava osoittautuukin täysin vääränlaiseksi. Tämä johtuu siitä, että rintakudos on hyvin yksilöllistä. Ihmiset ns. pakkautuvat vaatteisiin täysin eri tavalla: vaikka kahdella henkilöllä olisi identtiset mitat voi toinen tarvita monta kokoa isommat liivit kuin toinen – ja tätä emme mitenkään näe ennen kuin puemme asiakkaan niihin materiaaleihin joita meillä on tarjota. Lohdutukseksi niille, joiden ensiliivien hinta kohoaa maksimiinsa, muistutamme, että kun kaavat on kerran saatu lopulliseen, täydelliseen muotoonsa, kaikki seuraavat liivit on helppo ja nopea tehdä istuviksi ja mukavaksi arkistoiduilla kaavoilla ja tiedoilla – ja näin ollen myös hinta pysyy jatkossa maltillisena!

3. Liiviompelimoilla on tapana tehdä sovitusliivit muusta kuin lopullisesta materiaalista, mutta me Suomen Liivineulomossa käytämme sovitusliiveihin lopullisten liivien materiaaleja ja teemme ensimmäisen version täysin valmiiksi, sillä usein onnistumme jo ensimmäisessä versiossa täydellisesti ja voimme näin pienentää asiakkaan kustannuksia. Muut liiviompelimot sivuuttavat ensionnistumisen mahdollisuuden ja tekevät sovitusliiviin lopulliset muutokset, jotka siirretään kaavoihin – myös me teemme näin mikäli ensimmäinen versio ei ole istuva tai asiakas haluaa malliin muutoksia.

4. Sovitus.  Kun kysyimme 25-vuotta alusvaatealalla toimineelta henkilöltä kuinka iso prosentti liiveistä istuu täydellisesti ensimmäisessä sovituksessa, henkilö ravisteli päätään ei-ei-ei merkiksi ja sanoi. ”me pidämme sitä taivaanlahjana jos liivit ovat ensimmäisellä sovituksella hyvät”.  Riippuen  asiakkaan kehon yksilöllisistä piirteistä ja ominaisuuksista sovituskertoja saatetaan tosiaakin tarvita 3-5. Olemme kuulleet tarinoita tapauksista, joissa sovituskertoja on tarvittu 17 …  Jos olet hyvin kookas tai rintasi ovat erikokoiset kannattaa sinun varautua useampaan sovitukseen – kun taas pienirintainen/standardikokoinen (aina G-kuppiin asti) nainen uskaltaa hyvinkin olettaa, että mitat voi lähettää jopa sähköpostitse ja valmiina kotiin lähettämämme liivit ovat heti hyvät.

Alusvaatesuunnitelijat tekevät enemmän kuin kymmenen prototyyppiä ennen kuin täydellinen malli on luotu. Voi kestää vuosia ja maksaa tuhansia ja tuhansia euroja, että saadaan kehiteltyä uusi mallisto yhdessä ainoassa koossa – saati, että mallisto sarjoitetaan (piirretään kaavat kaikissa koissa).  Valmisliivien kehittelyprosessi maksetaan massatuotannolla jälkikäteen. Mittatilausliiveissä suunniteluprosessi maksetaan etukäteen ensimmäisessä liivissä

5. Ompelu. 3-4h/ liiviversio. Mikäli sovituksia on useita työtuntien määrä tuplaantuu tai triplaantuu. Valmisliivit ommellaan sarjatyönä  niin, että kukin kymmenistä ompelijoista ompelee vain oman pienen sauman- tai kuminauhan pätkänsä, osaamatta itsenäisesti koota koko tuotetta alusta loppuun. Mittatilausliivin kohdalla, erittäin taitava ompelija antaa kaiken huomionsa liivillle monen tunnin ajaksi ja kokoaa koko vaatteen  alusta loppuun. Mittatilausliivit ovat pääsääntöisesti valmistettu asiakkaan kotimaassa, joten myös tuotteen eettinen arvo on aivan toinen kuin kaukaa kuljetetun massatuotteen.

Yhteenveto:

Ostaessasi  50 euroa maksavat valmisliivit, huolesi jäävät vaille huomiota – ja juuri tämä on syy miksi maksat vain 50€. Liivisi myydään standardikokoisina ja sen vuoksi tuskin tuntuvat ylläsi täydellisiltä. Voisi jopa sanoa, että ”puuttuvat” kustannukset on hivutettu kannettavaksesi  epämukavuuden  ja ajan menetyksen muodossa, kun kiertelet kauppoja etsien mukavia/toimivia liivejä.

Vaihtoehtoisesti  mittatilausliivit tilatessasi saat jopa 24h yksilöllistä palvelua. Maksamasi materiaalikustannukset ovat korkean laadun ja eettisen pienyritystoiminnan  merkki.

Tämän siis saat 130-160 eurolla – ja totta puhuen – ajattelemme, että  halvalla menee”

Related posts